Help hoe word ik authentiek!?

Help hoe word ik authentiek!?

Authentiek is het nieuwe cool. Als ik aan mijn klanten vraag wat ze graag terug willen zien in de foto’s, dan zijn ze het unaniem eens: authenticiteit. Ga ik doorvragen wat ze daarmee bedoelen, dan vinden ze dat best lastig om onder woorden te brengen.

Ik snap die struggle. Het bekt zo lekker, authentiek, maar wat willen we er nu precies mee zeggen?

De Van Dale weet raad: au·then·tiek (bijvoeglijk naamwoord)

Betrouwbaar, geloofwaardig en echt

“Authenticiteit is dag in, dag uit loslaten wie je denkt te moeten zijn en accepteren wie je werkelijk bent.” -Brené Brown-

Merken, bedrijven en ondernemingen doen er tegenwoordig alles aan om zo authentiek mogelijk over te komen. Duizelingwekkende budgetten worden uitgegeven om vooral die authenticiteit te promoten. Alles om de koper te overtuigen.

Hier gaat dus op voorhand al iets mis. Want authentiek zijn, heeft niets te maken met de ander overtuigen.

Laten we eens verder duiken in wat authentiek is. Want wat voor de één authentiek is, is dat misschien nog niet het beeld dat jij er bij hebt.

Authentiek: Je niet anders voordoen dan je bent, je hoeft je niet mooier, niet beter voor te doen. Je hoeft geen rol te spelen.

Kijk daar komen we al een stuk verder mee.

“Authentieke mensen zijn niet bang om hun mening te uiten, zelfs als die afwijken van de meerderheid.”

Je niet anders voordoen dan je bent, klinkt heel logisch. En toch blijkt dat in praktijk nog niet zo eenvoudig te zijn. Want met al die gelikte reclames, succes verhalen op LinkedIn en over de top foto’s op Instagram, kun je ernstig aan je zelf gaan twijfelen. Ben ik wel goed genoeg, mag ik er zijn? Bewust of onbewust kun je jezelf beter voordoen om je te meten of op te boksen tegen de concurrent.

Iemand die authentiek is, laat zich niet beïnvloeden door zijn omgeving. Ze weten waar ze voor staan en dragen dat uit zonder dat ze daar over na hoeven te denken of moeite voor doen. Heel simpel: ze zijn zich zelf.

Zo simpel is dat niet voor iedereen. Want bij authenticiteit draait het om zelfbewustzijn. Weten wat je goede en minder goede kanten zijn. En beiden durven omarmen. Dat is spannend: bang om afgewezen te worden of bang om niet bij de groep te horen. Dat is menselijk. Misschien lach je ook wel eens te hard in een gezelschap om erbij te willen horen. Zeg je ja, terwijl je liever nee zou doen. Kleine dingen die ongemerkt gebeuren.

“Authenticiteit is de kunst van het zijn. Zonder maskers en zonder schijn.”

Maar hoe word je nu authentiek? Authentiek ben je al. Authentiek worden is niet maakbaar. Diep van binnen zit jouw prachtige, mooie ik. Alleen is het de kunst om te durven zijn en te laten zien wie je bent. Ga je daar te veel over nadenken dan is de kans groot dat je een rol gaat spelen. Omdat je denkt dat anderen dat van jou verwachten of over jou denken. Feitelijk moet je schijt hebben aan anderen. Niet op een egoïstisch manier, maar vanuit de kern van wie je bent, waar je in gelooft en waar je voor staat.

Hoe kom je authentiek over?

  1. Leer jezelf steeds een beetje beter kennen. Hoe beter je jezelf kent, des te makkelijker wordt het om dicht bij jezelf te blijven.
  2. Schrijf over de dingen die jou bezig houden. Niet over onderwerpen waarvan je denkt dat je daardoor beter scoort.
  3. Wees nieuwsgierig, maak fouten, omarm je imperfecties en lach om jezelf als het even anders loopt dan je wilt.
  4. Maar bovenal wees lief voor jezelf!

“Authenticiteit is de moed om te zijn wie je bent.”

Nieuwsgierig naar wat ik voor jou kan betekenen? Je bent één klik verwijderd naar Contact

TERUG NAAR ALLE BLOGS